(032) 243 7520      (067) 374 9822      (050) 965 5357
     
Палац Бандінеллі
ЛЬВІВСЬКИЙ ІСТОРИЧНИЙ МУЗЕЙ

 

 

Львівський історичний музей - один з найстаріших і найбагатших музеїв України, відзначає у 2008 р. 115-ту річницю від часу заснування (1893 р.). Датою другого народження музею можна вважати 1940 р., коли розташовані поряд Історичний музей м. Львова та Національний музей імені короля Яна ІІІ (засн. 1908 р.) були об'єднані в одну установу - Львівський історичний музей (ЛІМ). До складу фондового зібрання новоутвореного музею увійшли також окремі колекції колишніх львівських музеїв, зокрема, Музею імені князів Любомирських, Музею Наукового Товариства імені Шевченка, Музею Ставропігійського інституту.

 

Нині збірки ЛІМу налічують понад 330 тис. музейних предметів. Це - археологічні матеріали, твори живопису, скульптури, графіки, архівні документи, рукописні книги, стародруки, вироби з металу, шкіри, дерева, скла і порцеляни, меблі, годинники, музичні інструменти, фотографії та фотонегативи, зброя, а також пам'ятки нумізматики, фалеристики, сфрагістики тощо. Музейні пам'ятки - свідки минулого, оповідають про важливі події історії нашого краю, життя і побут мешканців Львова і Галичини від найдавніших часів до ХХ ст. (відділи археології та давньої історії, пл. Ринок, 24; відділ історії західноукраїнських земель ІІ пол. XIX - XX ст., пл. Ринок, 4).


Експозиція, розгорнута у Королівських залах кам'яниці Корнякта, де у др. пол. ХVІІ ст. була резиденція короля Яна ІІІ Собеського, репрезентує старовинні меблі, картини, годинники; окремими комплексами експонуються ордени і пам'ятки художнього срібла з фондів музею (відділ історичних коштовностей, пл. Ринок, 6).


У Музеї-Арсеналі можна побачити рідкісні зразки зброї та захисного озброєння ХІІ-ХХ ст. з різних країн Європи, Азії та Африки (відділ Музей-Арсенал, вул. Підвальна, 5).

Палац Корнякта
У 2005 році відкрито відділ ЛІМ "Музей історичних коштовностей" (пл. Ринок, 2). Темі боротьби українського народу за створення самостійної держави присвячена стаціонарна виставка "Воєнно-історичні пам'ятки" (пл.Ринок,4), організована відділом історії визвольних змагань. Відділ історії української діаспори експонує пам'ятки пов'язані з соціально-культурним життям українців зарубіжжя (пл. Ринок, 4).


Львівський історичний музей - це не лише пам'ятки старовини, це й сама атмосфера минувшини, яку зберегли музейні будівлі - перлини львівської архітектури Ренесансу. Унікальним, єдиним у Східній Європі, є внутрішній дворик кам'яниці Корнякта (1580 р., арх. Петро Барбон). Італійське подвір'я, як його називають львів'яни, оточене по периметру відкритими аркадами-лоджіями на всіх трьох поверхах. Музейні вечори, літературно-мистецькі заходи чи просто відпочинок за філіжанкою кави у затишній атмосфері дворика просто неба залишають надовго приємні спомини.


У єдиній збереженій у Львові пам'ятці світської готики - готичному залі на першому поверсі кам'яниці Корнякта, відкрито арт-салон "Готик-хол", у якому можна придбати здані на комісію предмети антикваріату, а також твори сучасного образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва.


У вестибюлях музею (пл. Ринок 6, 24) продається різноманітна краєзнавча література, а також музейні видання, зокрема, щорічний збірник "Наукові записки" з публікаціями музейних науковців, присвяченими історії музею та його збіркам.

Італійське подвіря
 Окрім згаданих експозицій, що знаходяться у самому львівському середмісті, Львівський історичний музей має відділи за межами центру міста.


Інтер'єр та атмосферу літературно-мистецького салону відтворює музей "Літературний Львів І пол. ХХ ст.", що є філіалом головного музею (вул. Гвардійська, 18). За роки незалежності були відкриті історико-меморіальні музеї генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича (вул. Білогорща, 76а) та Євгена Коновальця (с.Зашків Жовківського р-ну).


Щорічно музей відвідують бл. 400 тис. осіб - львів'ян і гостей міста, котрі ознайомлюються з його постійними експозиціями і змінними виставками, беруть участь у різноманітних культурно-мистецьких імпрезах, які відбуваються у музеї.


 

 

 

Зв'яжіться з нами: ,

(032) 243 7520, (067) 374 9822, (050) 965 5357

м.Львів, вул.Зелена, 20, офіс 401